Kan en mag ik scooter- of bromfietsrijden?

Ja, dat kan en mag volgens de wet. Je hebt wel een rijbewijs nodig en je moet het stuur goed kunnen vasthouden dus waarschijnlijk heb je een prothese of orthese nodig. Ook moet de scooter of bromfiets over twee bedienbare remmen beschikken. Het kan zijn dat hiervoor aanpassing van je scooter of bromfiets nodig is.

Geen speciale regelingen

Voor een bromfietsrijbewijs hoef je geen gezondheidsverklaring van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in te vullen. Er is vooralsnog geen speciale regelgeving voor scooter- of brommerrijden met een korte arm of armamputatie. Voor vragen hierover verwijzen we naar het CBR.  linkicon

VEILIGHEID

Het is verstandig om dezelfde veiligheidsmaatregelen in acht te nemen die gelden voor motorrijden. Dit kan grote problemen voorkomen als je bij een ongeluk betrokken raakt, ook financieel. Als je onveilig rijdt, ben je namelijk niet verzekerd en keert de verzekering wellicht niet uit. Kijk bij motorrijbewijs voor de maatregelen en het belang van een prothese of orthese waarmee je met beide handen het stuur kunt vasthouden.

Persoonlijk advies

Als je advies wilt of meer wilt weten over de mogelijkheden voor een prothese of andere aanpassingen kun je terecht bij één van de gespecialiseerde revalidatiecentra of bij Stel Orthopedie linkicon in Assen.
Voor aanpassing van je brommer of scooter kun je advies vragen bij de projectgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten (MMvG) linkicon, waar alles rondom motorrijden met een beperking in Nederland geregeld wordt. Bij een scooter zitten beide remmen aan het stuur. Bij ontbreken van één hand kan de rem aan die kant worden omgezet in een voetrem.