Wat is er nodig om auto te rijden?
Om te kunnen autorijden met een korte arm of armamputatie kan een prothese of ander hulpmiddel nodig zijn. Soms moet de auto ook aangepast worden en natuurlijk heb je een goede rijschool nodig.
Schakelen of automaat
Meestal is zowel rijden in een automaat als schakelen mogelijk. Niet iedereen bij het CBR is op de hoogte van de mogelijkheden voor schakelen, dus als je liever wilt schakelen, is het handig om eerst naar een gespecialiseerd revalidatiecentrum te gaan voor advies en eventueel een prothese te laten maken, en pas daarna je gezondheidsverklaring bij het CBR in te dienen. Of kies voor een revalidatiecentrum waar ook de deskundige van het CBR gelijk bij het proces betrokken wordt (zie de lijst gespecialiseerde revalidatiecentra). In sommige gevallen is het mogelijk om te schakelen zonder prothese of hulpmiddel. Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie en is uiteindelijk aan de deskundige van het CBR om te beoordelen.
Eenhandige stuurtechniek
Aanleren van een goede eenhandige stuurtechniek is altijd belangrijk.
Prothese, orthese en auto-aanpassingen
Voor een prothese of orthese ga je naar een revalidatiecentrum of instrumentmakerij en voor een autoaanpassing ga je naar een gespecialiseerd bedrijf. Mensen met een korte arm of amputatie links of rechts hebben verschillende dingen nodig.
- Korte arm rechts
- Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kun je kiezen voor een prothese of voor een hulpmiddel om te schakelen dat bevestigd wordt op de versnellingspook van de auto danwel aan een prothesekoker (zie foto).
- Je moet de richtingaanwijzers, verlichting, claxon en ruitenwissers goed kunnen bedienen. Als je in een automaat rijdt en geen prothese gebruikt, kan het nodig zijn om de schakelaar van de ruitenwissers naar links te verplaatsen.
- Als je een myo-elektrische prothese hebt, MOET de prothese worden uitgezet tijdens het rijden. Anders bestaat het risico dat de hand vast blijft zitten aan het stuur waardoor een gevaarlijke situatie ontstaat.
- Korte arm links
- Als je gaat rijden in een schakelauto moet je het stuur kunnen fixeren met je linkerarm terwijl je met rechts schakelt. Als je arm te kort is om het stuur goed te fixeren zonder dat je rug loskomt van de rugleuning, zul je hiervoor een prothesekoker met hulpstuk of hand nodig hebben.
- Je moet de richtingaanwijzers, verlichting, claxon en ruitenwissers goed kunnen bedienen. Als je in een automaat rijdt en geen prothese gebruikt, moet de richtingaanwijzer worden verplaatst naar de rechterkant. Als je rijdt in een schakelauto met prothese links beoordeelt de deskundige van het CBR of de bediening veilig is of dat verdere aanpassingen nodig zijn.
- Als je een myo-elektrische prothese hebt, MOET de prothese worden uitgezet tijdens het rijden vanwege het risico dat de hand vast blijft zitten aan het stuur waardoor een gevaarlijke situatie kan ontstaan.
Rijschool kiezen
Als het CBR akkoord is en jou rijgeschikt verklaard heeft, kun je een rijschool gaan benaderen voor rijlessen en een rijexamen. Je kunt een geschikte rijschool bij jou in de buurt vinden via het revalidatiecentrum of via de deskundige van het CBR.
In het geval van een eenvoudige aanpassing zouden de lessen niet duurder mogen zijn dan ‘gewone’ lessen. Vraag vooraf om een offerte en bespreek eerst met de rijschool op welke manier je wilt gaan lessen (bijvoorbeeld met een prothese in een schakelauto). Wijs de rijschool indien nodig op de informatie op deze website.
Vervroegd rijbewijs halen
Ben je nog geen 18, maar al wel 16,5 jaar? Dan kun je via 2toDrive vervroegd je rijbewijs halen en daarna onder begeleiding rijervaring opdoen.