Kan en mag ik autorijden met een korte arm?
Ja, dat kan en mag volgens de wet. Je moet wel de procedure van het CBR volgen en soms is een prothese, orthese of aanpassing aan de auto nodig.
Stap 1: beoordeling rijgeschiktheid door CBR
De bestuurder van een auto is verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers. De bestuurder moet daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om veilig te rijden. Het halen van je rijbewijs begint dan ook met de beoordeling van je rijgeschiktheid door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) .
Wettelijke voorwaarden veilig autorijden
De juridische eisen zijn gelijk aan die van een valide bestuurder en zijn te vinden in de Regeling eisen geschiktheid 2000 .
De belangrijkste voorwaarden volgens het CBR:
- Je moet te allen tijde de auto kunnen besturen met minimaal één hand.
- Je zitstabiliteit moet goed zijn: je rug mag niet loskomen van de rugleuning.
Gezondheidsverklaring CBR
Vul het formulier ‘Gezondheidsverklaring’ van het CBR in. Je kunt inloggen met een DigiD met sms-controle of met de DigiD App . Deze verklaring kost ca. € 40,00 en je betaalt met iDeal.
Beantwoord alle vragen en vul bij de vraag over een beperking van arm, hand of vingers ‘ja’ in. Download het formulier en stuur het via e-mail naar je huisarts of revalidatiearts met het verzoek om een toelichting op het formulier te schrijven. Dien daarna het formulier met de toelichting in via Mijn CBR. Meestal is een fysieke keuring door een arts of specialist niet nodig, maar dit kan per situatie verschillen.
Contact met de deskundige van het CBR
Een medisch adviseur van het CBR beoordeelt je gezondheidsverklaring en schakelt daarna een deskundige praktische rijgeschiktheid (DPR) van het CBR in. Deze deskundige geeft je in een persoonlijk gesprek informatie en advies en handelt alles verder met je af.
Onderwerpen die aan bod kunnen komen:
- schakelen of automaat
- aanleren van eenhandige stuurtechniek (bijna altijd)
- eventuele aanpassingen die je nodig hebt (orthese of prothese)
- eventuele aanpassingen aan de auto die nodig zijn
- keuze van een rijschool
Persoonlijk advies: het revalidatiecentrum
Voor uitleg over de procedure kun je ook terecht bij een van de gespecialiseerde revalidatiecentra. Er zijn ook revalidatiecentra waar de deskundige praktische rijgeschiktheid (DPR) van het CBR gelijk bij het proces betrokken wordt. Het revalidatieteam kan je desgewenst begeleiden als je een prothese of orthese nodig hebt.